Un expert în prevenţia cancerului, instruit la Harvard, dr. William Li scrie în noua sa carte „Mănânci şi învingi boala” despre alimentele care ne aduc beneficii. „Sănătatea este mai mult decât absenţa bolii, este rezultatul apărării organismului în faţa unor boli precum accidentele cardiovasculare, diabetul, demenţa, bolile autoimune şi chiar cancerul”, spune dr. Li. Iată ce ar trebui să consumăm ca să rămânem sănătoşi pentru cât mai mult timp.
Soia. Studiile au arătat că femeile care au avut cancer la sân şi au mâncat soia au evitat revenirea bolii. „Iată un motiv să iubeşti soia şi nu să te temi de ea”, spune medicul.
Roşiile. Conţin o moleculă bioactivă numită licopen care ar opri alimentarea cu sânge a celulelor canceroase. Un studiu de amploare în SUA, efectuat anul trecut, a scos la iveală că dacă mâncaţi între 470-700 ml de tomate gătite se reduce cu 30% riscul producerii cancerului de prostată.
Ciocolata neagră. Bogată în cacao, aceasta nu trebuie să fie chiar o plăcere vinovată, spune dr. Li. Ea poate contribui la o mai bună circulaţie a sângelui şi la regenerarea organelor pe măsură ce îmbătrânim.
Ceaiul. Verde sau negru, specialistul ne spune că ceaiul dă un boost organismului şi duce la îmbunătăţirea circulaţiei, la regenerare, o mai bună imunitate, dar ne şi fereşte de bacterii.
Cafeaua. Pe lângă plăcerea gustului extraordinar de cafea, studiile au arătat că o ceaşcă sau două pe zi este asociată cu scăderea riscului faţă de orice boală care provoacă mortalitate.
Mango. Chiar dacă conţine zahăr, fructul are şi fibre, vitamine, minerale, care activează toate cele cinci sisteme de apărare ale organismului- de la regenerare până la imunitate.
Nucile. Conţin nutrienţi şi grăsimi benefice. Potrivit studiilor, dacă mâncăm trei nuci pe săptămână, reducem riscul producerii cancerului de colon şi încetinim procesul de îmbătrânire celulară.