Ministerul Finanțelor legiferează bacșișul printr-un act normativ care îi stabilește valoarea de 10-15% și obligă evidențierea acestuia pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant și baruri, indiferent de achitarea notei de plată.
Proiectul de act normativ, pus în dezbatere publică, cuprinde definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestor sume pe bonul fiscal, instituirea obligaţiei de evidenţiere pe bonul fiscal a bacşişului încasat de la clienţi, în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar). Evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.
“Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. Obiectivul nu este de a supra taxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țari. Este, totodată, și o promisiune îndeplinită, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua să creăm cadrul legal care să ne permită să-i ajutăm pe cei care activează în economia reală” , a spus ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.
Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere. Bacșișul se va introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea “bacșiș” .
Totodată, se instituie obligaţia operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacşişului, integral salariaţilor, potrivit unui regulament intern şi de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct. În situaţia în care plata contravalorii consumaţiei se face prin ordin de plată şi se emite factură, bacşişul se evidenţiază distinct pe aceasta.