Consumatorii, in pericol: grasimi rele in loc de lapte in pizza sau fast food

Mai mult de 40% dintre cofetariile, patiseriile si restaurantele din Bucuresti, dar si din alte orase, controlate de Ministerul Agriculturii şi Protecţia Consumatorilor, foloseau grăsimi hidrogenate în loc de lactate în fabricarea produselor. Grasimile hidrogenate sunt cele pe care le gasim în brânză topită, margarină, biscuiţi sau produse de patiserie şi care duc la boli de inimă, diabet sau obezitatea. Inspectorii au dat amenzi de peste 660.000 de lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au verificat 180 de unități (din care 85 patiserii, 47 pizzerii, 17 cofetarii, 15 restaurante/catering, 11 unități de Fast Food, 5 magazine alimentare).
Dintre acestea 73 de unități, reprezentând un procent de 40,5%, foloseau în procesul de fabricație grăsimi hidrogenate. În plus, informau eronat consumatorii, in sensul ca pe eticheta scriau că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt, etc). Astfel, în ciuda sancţiunilor aplicate anul trecut, au fost găsite în continuare nereguli importante.
Unii comercianti vindeau alte produse decat cele aflate pe eticheta de prezentare. “Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități  obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor”, se arată în comunicatul transmis de autorităţi. Au fost depistate și alte abateri precum comercializarea așa-zisei “Specialitate Bulgaria” drept, Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și o sfidare a consumatorilor.

Controalele s-au desfasurat în Capitala, dar si în alte zone ale tarii precum Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui. 

Pentru ca au dezinformat consumatorii si au folosit grasimi rele în locul produselor procesate din lapte, dar si pentru ca au încalcat normele igienico-sanitare inspectorii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 661.219 lei.