Piaţa ciocolatei a explodat în Asia, iar o companie din Malaezia este epicentrul acestei mişcări. Cel mai popular desert, ciocolata neagră, este considerat din ce în ce mai sănătos de asiatici. Prin urmare, acţiunile companiei Guan Chong au crescut cu peste 170% în ultimul an după ce profitul s-a dublat, făcând-o astfel cel mai productiv jucător de la Bursa din Malaezia.
Cel mai mare procesor de boabe de cacao al Asiei şi-a dublat venitul net anul trecut la 45,8 milioane de dolari, iar 2019 arată la fel de bine, scriu jurnaliştii de la Bloomberg. “Ne confruntăm cu o creştere puternică începând de anul trecut”, spune un oficial al companiei adăugând că: “oamenii mănâncă mai multă ciocolată neagră pentru că o văd ca pe o alternativă mai sănătoasă la snacks-uri”.
Luni, acţiunile companiei Guan Chong au sărit cel mai mult din ultimul an, valoarea lor crescând cu 10 procente. Însă, cum producţia de cacao a scăzut în Malaezia şi Indonezia, oficialii companiei se gândesc să mute fabricile de ciocolată cât mai aproape de regiunile unde se cultivă această plantă. Asta ar însemna deplasarea la mii de kilometri depărtare, tocmai în Africa sau America de Sud. “Pentru noi, tendinţa e să mergem acolo unde sunt boabele de cacao. E un pic riscant, iar unii sunt reţinuţi, dar e şansa noastră şi n-o putem rata”.
Marii producători de cacao ai lumii sunt Coasta de Fildeş şi Ghana. Oficialii companiei din Malaezia spun că taxele de acolo sunt chiar încurajatoare. Guan Chong a debutat ca un business de familie, la începutul anilor 1980. Compania este unul dintre procesatorii de top ai lumii, după Barry Callebaut, Cargill şi Olam International.