Berea artizanală în preferințele românilor

Fenomenul berii artizanale a început să ia amploare de câțiva ani și în România. Deși este mai scumpă decât berea clasică, cea artizanală i-a cucerit pe mulți cu gustul ei unic. Roșiatice, brune, ori blonde, cu gust fructat sau amărui , berile artizanale au intrat în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba despre o băutură răcoroasă.

Berea artizanală este produsă în microberării de către antreprenori care îmbină utilul cu plăcutul, adică spiritul întreprinzător cu pasiunea pentru bere. Este făcută din doar patru ingrediente naturale : apă, malț, hamei și drojdie, iar prețul pornește de la 12 lei.

Numărul producătorilor de bere artizanală a crescut

Consumul de bere artizanală a crescut în ultimii ani considerabil, iar iubitorii acestei băuturi sunt din ce în ce mai interesați să deguste produsele artizanale, astfel încât, numărul producătorilor a crescut foarte mult în ultimii ani în România.

Potrivit cercetării realizate de Asociația Berarii Europei, începând din 2010, când nu exista nicio microberărie, numărul lor a ajuns la aproape 20 în 2017. O astfel de companie produce până la 4000 de hectolitri pe an și se bucură de cereri imense.

Cum se produce berea artizanală

Berea artizanală nu este o bere filtrată sau pasteurizată, precum berile industriale. Odată cu filtrarea și pasteurizarea, berea este golită de drojdie, enzime, proteine și o mulțime de alte componente benefice care îi și conferă o anumită aromă, consistență și culoare.

Până a ajunge să fie savurată de către iubitorii gustului, berea artizanală trece prin patru etape : brasajul care presupune adăugarea malțului măcinat în apă fierbinte, fierberea în care se adaugă hameiul, fermentația-aici se adaugă drojdia și maturarea, etapa în care berea se ține la rece câteva săptămâni, chiar și luni.

Festivalul berii artizanale

În fiecare an, în perioada 31 august-2 septembrie, în București are loc un festival dedicat berii artizanale și iubitorilor acesteia. În cele trei zile de festival, toți cei care își doresc să deguste produsele artizanale sunt așteptați de către producători care le pun la dispoziție diferite sortimente ale băuturii.